Et køleskab skal holde mad koldt. Men hvordan egentligt? Vi taler om, at et køleskab laver kulde, men det passer slet ikke. Det dit køleskab rent faktisk laver er varme, og ikke kulde. Hvordan kan det så være at der er så koldt inden i køleskabet?
Kulde findes ikke
Åh nej, det må være løgn! Alle der har været ude på en kold vinterdag ved ganske umærket at det ikke passer! Eller på en typisk dansk sommerdag.
Men det er korrekt: kulde findes ikke. Det vi kalder for kulde er bare en fornemmelse af temperaturforskel. Og selv denne fornemmelse er ikke så enstydig. Du har sikkert prøvet at få rigtig kolde hænder. Fx når du har bygget en snemand og hænderne var helt røde fra kulden. (vi lader som om…) Når du så kommer ind i varmen, føles de kolde hænder pludselig som om der var gået ild i dem. Koldt eller varmt, vi kan ikke altid mærke forskellen.
I virkeligheden findes der kun varme, det er derfor vi kan have svært med at skelne mellem varme og kulde. Det vi kalder for kulde er kun en relativ mangel på varme.
Varmen trækkes ud af køleskabet
Det er nemlig det der sker. Et køleskab bygger på, at en væske har brug for varme for at kunne fordampe. Inden i køleskabet er der en varmeskifter. Den er gemt bag væggen, men i en fryser kan du faktisk tit se den. Det er de riste der ligner køleren fra din bil. Den samme slags sidder inden i køleskabets væg.
Inden i denne varmeskifter cirkulerer kølevæsken. Det er en speciel væske som bliver pumpet rundt af en kompressor. Det er den du nogle gange kan høre, når køleskabet skal på overarbejde fordi du ikke har lukket døren. Kompressoren pumper kølevæsken igennem et tyndt kobberrør. Når den når varmeskifteren er der pludselig masser af plads. Det gør at kølevæsken, som har en meget lav fordampnings punkt, gerne vil fordampe.
For at kunne gøre det har den brug for varme. Og det eneste sted hvor varmen kan komme fra er fra den luft der er inde i køleskabet. Sådan bliver der koldt. Du kan i øvrigt læse endnu mere om hvordan køleskabe fungerer inde på køleskabe.dk
Der skal være varme for at lave kulde
Nu gælder det om at få varmen ud af køleskabet, hurtigst mulig. Fra varmeskifteren bliver den nu varme, fordampede kølevæske ledt ud af køleskabet. Det sker igennem et tykt kobberrør så der er plads til damp. Det ender i en anden varmeskifter. Den ligner den første men fungerer lige omvendt. Den ligger på ydersiden, bag på køleskabet. Den nu varme kølevæske damp løber igennem denne varmeskifter og afgiver varmen til omverden. Derfor er der altid varmt, bag på køleskabet.
Sidste trin er, at denne nu afkølede damp bliver ført ind i kompressoren igen. Der bliver den presset sammen og bliver igen til en kold væske. Som så bliver på ny pumpet igennem varmeskifteren inde i køleskabet for at trække endnu mere varme fra indersiden til ydersiden.